Asi to znáte, když se urodí hodně okurek. Začnou lézt i ušima a vy si lámete hlavu jak je rychle a snadno zpracovat. Poradím 3 recepty, jak snadno zpracovat salátové okurky abyste si je mohli dopřávat v různých podobách po delší dobu než jen v letní sezóně.
Okurkový sirup
Začneme tím nejjednodušším receptem, která pohodově zvládnete do 15 minut. Okurkový sirup je výborný na osvěžení za horkých letních dní. Jeho chuť vás zajisté překvapí. Navíc na něj potřebujete jen 4 běžné ingredience:
ingredience na cca 700 ml
- 1000 g okurky salátovky (asi dvě střední okurky)
- 500 g cukru
- šťáva z půlky citronu
- lžička a půl kyseliny citrónové
Postup
- Okurky pořádně omyjte a i se slupkou nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte cukr, šťávu z citrónu a kyselinu citronovou.
- Vše začněte zahřívat. Je možné přidat i lístky máty.
- Poté co se rozpustí všechen cukr, nechte obsah 2 minutky odstát.
- Vše přeceďte a obsah pořádně vymačkejte.
- Nalijte do čistých sklenic a zavíčkujte.
Americké okurky
Proč se zavařováním omezit jen na malé okurky nakladačky, když stejně tak dobře poslouží salátové okurky nebo přerostlé nakladačky. Ruku na srdce, přerostly snad každému. Jasně, kvašáky jsou jistota, ale co takhle zkusit trochu exotiky a inspirovat se jak to dělají v Americe. Toto je skvělý recept jak zpracovat okurky salátovky, jsou skvělá příloha ke steakům nebo třeba sýrům.
Ingredience:
- 2 kg okurek
- 2 lžíce soli
- 4 střední cibule
- 1 lžíce kopru (libovolné)
Na nálev:
- 400 ml octa
- 300 ml cukru
- 1 lžička mletý pepř
- 1 lžička kari nebo kurkumy
- 1 lžička sušeného chilli
Postup
- Omyté okurky nakrájejte nebo nastrouhejte na kolečka.
- Cibuli nakrájejte na kolečka.
- Okurky s cibulí dejte do mísy nebo jiné nádoby, zasolte, přidejte kopr a nechte přikryté alespoň 2 hodiny stát, aby zelenina pustila vodu.
- Lák připravíte zahřátím octa s cukrem, tak aby se rozpustil. Přidejte veškeré koření a promíchejte.
- Po odstátí slijte přebytečnou vodu z okurek a naplňte je do čistých sklenic.
- Každou sklenici zalijte připraveným teplým lákem po okraj a zavíčkujte.
- Americké okurky sterilujte po dobu 20 minut při 80 °C.
Okurkový džem
Ano, čtete dobře. Pokud máte rádi zkoušení neobvyklých věcí, tak tenhle jednoduchý džem prostě musíte zkusit. Zaujme naprosto každého ke komu se dostane. Hodí se ke grilovaným žebrům, k sýrům nebo jen tak na chleba či croissant.
Ingredience:
- 700 g okurek
- želírovací cukr dle poměru uvedeného na obalu
- šťávu z půlky citrónu
- dle chuti vanilkový lusk (jemná verze) nebo zázvor s 1 lžičkou soli (ostřejší verze)
Postup:
- Okurky omyjte, neloupejte a nastrouhejte najemno či nahrubo dle preference.
- Smíchejte je s cukrem a dle chuti s vanilkou či zázvorem se solí. Vše nechte 2 hodiny odležet.
- Po dvou hodinách přidejte citrónovou šťávu, přiveďte k varu a vařte 5 minut.
- Pak hned plňte do připravených čistých skleniček a otočte dnem vzhůru.
Recepty na okurky můžete sdílet na sociálních sítích nebo si je poslat třeba na email pomocí ikonek níže. Do komentářů mi napište typy na další zpracování větších okurek. Ať se daří!
Mohlo by se vám hodit:
- 4 způsoby jak zpracovat rajčata na zimu
- 7 jednoduchých způsobů a receptů jak zpracovat chilli papričky