V tomto článku se dozvíte jak Aloe vera pěstovat a množit. Jak využít gel pro léčivé a kosmetické účely a jako růstový hormon pro podporu zakořenění sazenic, řízků bylinek a všemožných rostlin.

Aloe vera je tak nenáročná pokojovka, že by ji doma měl mít každý. Roste rychle, množí se velmi snadno. Obsahuje léčivý chladivý léčivý gel. Použití aloe vera je široké, využijeme jej na poranění, popáleniny i kožní problémy. Kromě toho, gel Aloe obsahuje hormon, který podporuje zakořenění a my ho tak můžeme využít pro množení rostlin všeho druhu.

Svoje první Aloe vera jsem koupila v Ikee. Velmi rychle začala obrůstat a množit se. Již po roce nebo dvou jsem ji rozesadila do 5 květináčů a všechny se spolehlivě rozrostly a krásně vyrostly. Obdarovala jsem tak rodinu, přátelé a Aloe se dál rozrůstá. Pěstování a množení je velice snadné.

Péče o Aloe vera

Aloe vera má ráda hodně světla. Pokud jí umístíte na okno, tak bude velmi spokojená. Snese ale i méně světla, já jí mám na vrchu kuchyňské linky, kde tolik světla nedopadá, přesto tam hezky prospívá. Přes léto Aloe můžete letnit venku na zahradě, líbit se jí bude na slunci i v polostínu.

Se zálivkou to nepřehánějte, je to sukulentní rostlina a velmi dobře snáší sucho. Před zalitím tedy nechte zeminu dostatečně proschnout. Rostlina je schopná si udržet dostatek vody v dužnatých listech. V tomto případě je méně lépe. Pokud si vzpomenete ji zalít jednou za týden či čtrnáct dní, mělo by to být dostatečné. Zálivku přizpůsobte ročnímu období a umístění, v létě a na vyhřátém parapetě rostliny zalévejte častěji. Aloe vera stačí přihnojit 1 – 2 krát ročně běžným hnojivem na pokojové rostliny.

Množení Aloe vera

Rostlina často tvoří malé dceřiné rostlinky, které se snadno přesazují. Celou rostlinu vyjmeme z květináče a malé rostlinky opatrně oddělíme od mateční rostliny, tak abychom zachovali i kořeny. Přesadíme je samostatně nebo po více kusech do květináče. Ideální je substrát na kaktusy a sukulenty. Postačí ale i klasický substrát na pokojové rostliny, kam přimícháme písek v poměru 1:2. Na dno květináče bychom měli použít drenáž z kamínků nebo keramzitu.

Použití gelu z Aloe vera v domácnosti

Léčivé účinky šťávy Aloe vera jsou velmi široké a silné. Od pročištění střev po vyvolání menstruace. K tomuto účelu si raději pořiďte hotovou šťávu z Aloe z lékárny. O užívání byste se měli poradit s odborníkem. Tady se však zaměříme na využití gelu z Aloe vera z našich rostlin v domácnostech. Pokud se o Aloe vera dobře staráte, jistě se vám rychle rozrostla, namnožila a vy už nevíte co s ní. Na co můžeme gel z našich kytek využít?

  • při popálení
  • při oděrkách a řezných ranách
  • hnisavé rány a kožní záněty
  • na štípance od hmyzu – gel aplikujte přímo na postižené místo a nechte působit.
  • k hydrataci pleti – gel aplikujte na pleť a nechte 20 minut působit, pak opláchněte vodou. Gel můžete smíchat i s medem pro lepší účinky. Pleť se vypne, hydratuje a omladí. Vyhněte se aplikaci žlutého latexu, který je v listech, může způsobovat alergickou reakci. Nejvíce ho vyteče při řezu, gel stačí opláchnout a poté aplikovat.
  • jako vlasový zábal na suché a lámavé vlasy. Podle délky vlasů použijte 100-200 ml gelu, který rozmixujte a vetřete do vlasů. Zabalte je do ručníku, nechte působit asi 30 minut a opláchněte. Zpevnění vlasů nastává již po několika zábalech.
  • jako podporovač zakořenění rostlinných řízků a sazenic.

Gel z pokojových Aloe vera nekonzumujte

Léčivou Aloe vera šťávu si raději zakupte ve specializovaných obchodech a lékárnách. Může pomoci s redukcí hmotnosti, detoxikaci organismu, správnou funkcí zažívání a podpoří imunitní systém. Dobrým produktem je koncentrát z Aloe vera, který se ředí vodou. Nebo BIO šťáva z Aloe vera obsahující více než 200 prospěšných látek pro náš organismus.

Aloe vera pro podporu zakořenění a zdraví růst sazenic

Pokud si rádi rozmnožujete pokojovky a jiné rostliny, jako bylinky a trvalky a jestliže si pěstujete vlastní sadbu zeleniny, bude se vám tento návod jistě hodit. Gel z Aloe vera má desinfekční účinky a obsahuje růstové hormony, které pomáhají rostlinám zakořenit. Každý rok při přesazování sazenic rajčat a paprik do větších kelímků je zaliji zálivkou z gelu Aloe vera. Aloe navíc obsahuje přes 75 aktivních složek, včetně aminokyselin, enzymů, polysacharidů, minerálů a vitamínů (A, C, E, and B2, 3, 5, 6, a 12). Zálivka z gelu z Aloe tedy podporuje nejen růst kořenů, ale zlepšuje buněčnou strukturu a celkový stav rostlin.

Příprava je velmi jednoduchá. Uřízněte si spodní dužnaté listy vaší rostliny. Používejte keramický nůž. Listy oloupejte ze všech stran, vyjměte gel a ten rozmixujte s vodou. ideální poměr je 50 – 100 ml gelu na 1 l odstáté vody. Zalití sazenic podpoří jejich zakořeňování. Jak vypěstovat zdravé a silné sazenice se dočtete zde.

Samotný gel Aloe vera také využijte při řízkování všech možných bylinek, pokojovek, trvalek a dřevin. Jednoduše je před výsadbou ponořte v gelu, tam kde řízky budou tvořit kořeny.

Video návod pomocí reels shlédnete zde na mém instagramu.

Užitečná Aloe vera

Doufám, že vás tento článek přesvědčil a jestli Aloe doma ještě nemáte, tak se po jedné začnete pohlížet. Nejen, že funguje jako skvělá první pomoc při popáleninách, ale pomůže i našim pěstitelským aktivitám. Přeji vám, aby vám Aloe krásně rostly a vy tak mohli využívat jejich úžasný potenciál. Pokud vám článek přijde užitečný, můžete si ho poslat na email nebo sdílet na sociálních sítích. Děkuji.

Chcete se přiblížit?

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU A ZÍSKEJTE NEJNOVĚJŠÍ, TIPY, NÁVODY A INSPIRACI.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...