černý bez

Jakmile kvete černý bez (Sambucus nigra), nemohu se nabažit tou vůní. Na zahradě si to bez bezu černého nedovedu představit. Naši předci odpradávna věřili v jeho magickou ochranitelskou sílu, a tak si jej vždy sázeli k domu, aby je ochránil před ohněm, nemocemi a zlými kouzly. Věřilo se, že v keři dřímají duchové, kteří se mstí za zlo spáchané v jeho blízkosti. Tento rozšířený keř je vůbec opředen nejrůznějšími pověrami, lidé k němu vždy chovali respekt a obraceli se k němu o pomoc.

Jistě, že bez nechybí ani na jedné z našich zahrad. A byl tam ještě před námi. Jsem za to moc ráda, protože jej hojně využívám jak pro jeho květy, tak i plody. V tomto článku se dočtete jaké má bez černý účinky a jak jej využít a zpracovat.

Květy černého bezu

Právě v květnu bez černý kvete silně vonícím bílým květenstvím. Jen samotná vůně je terapeutická a při přičichnutí vás okamžitě energizuje. Sběr květů provádíme nejlépe kolem poledne. Květy bezu černého jsou především potopudné a močopudné. Využívají se tak při nachlazení a onemocnění cév. Kromě toho podporují vykašlávání a tvorbu mateřského mléka.

Každý rok si květy sbírám hned ke třem účelům:

  • Na jídlo jako smažené kosmatice. Celé květenství ponoříme za stopku do těstíčka z mouky, vody a vejce. Usmažíme a obalíme ve směsi cukru a skořice.
  • Sušené květy na nálev a do čajových směsí. Květy černého bezu zalejeme vařící vodou a necháme několik minut louhovat. Květy na sušení sbíráme kolem poledne. Dejte si pozor, aby květy nebyly obalené mšicemi, které bez mají celkem v oblibě. Květy rozprostřeme na alespoň na hodinku někde venku na stole, aby z nich mohli vylézt broučci. Květy posléze sušíme ve stínu. Měli by se sušit rychle, jinak droga hnědne. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 35 °C. Po usušení květy skladujeme v dobře uzavřené nádobě a chráníme před vlhkostí.
  • Na výborný bezový sirup budeme potřebovat 40 květů nasbíraných za suchých dnů. Po tom co z květů vylezou broučci je dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájené 4 bio citrony a zalijeme 2 litry převařené vody. Může se přidat lžička kyseliny citrónové pro kyselejší chuť. Má také konzervační účinky, stejně jako cukr. Necháme stát 24 hodin pod pokličkou a poté tekutinu slijeme přes cedník a vše pořádně vymačkáme. Do tekutiny v hrnci přimícháme 2 kg cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se objeví bubliny, tak sirup přelijeme do sterilizovaných lahví, pevně zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. V chladu a ve tmě by měl sirup vydržet jeden rok.
Bezový sirup popíjím celý rok, ale nejvíce v létě

Plody černého bezu

Určitě si na keři nechte nějaké květy, aby vytvořily plody. Případně na ně vyrazte do přírody nebo si je kupte kdykoliv v roce. Plody sbíráme v září až v říjnu zcela vyzrálé (tmavé). Dají se sušit. V tom případě necháme plodné vrcholí na slunci až se bobule scvrknou. Plody působí analgeticky, např. při bolestech kloubů, páteře nebo trojklanného nervu. Mají protizánětlivý účinek, pomáhají detoxikovat organismus, podporují imunitu a trávení. Plody by se měly konzumovat až po tepelné úpravě.

Lidově se jim říká bezinky. Lidé často špatně nazývají již květy bezinkami a sirup z květů nazývají bezinkový. Sirup z bezinek dělám také, ale zcela jinak a s jiným využitím než z květů.

Zpracování bezinek

  • Sirup na podporu imunity dělám téměř každá rok a beru jej preventivně na začátku podzimu. Budeme potřebovat: 6 hrnků bezinek čerstvých (4 sušených), 2 hrnky medu, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 lžička mleté skořice, půl lžičky mletého hřebíčku.
    1. Bezinky vidličkou odtrhneme od stonků, očistíme a vložíme do hrnce.
    2. Přidáme čtvrt hrnku vody (k sušeným více) a za mírné teploty zahříváme až do mírného probublávání.
    3. Nyní přidáme zázvor, skořici a hřebíček a necháme mírně probublávat 20 minut, občas promícháme.
    4. Když jsou bezinky dostatečně měkké. Necháme je chvíli vystydnout a poté přes plátno ručně vymačkáme všechnu šťávu.
    5. Šťávu opět zahřejeme a za mírné teploty redukujeme asi 30 minut.
    6. Poté opět necháme mírně vystydnout a přidáme med. Mělo by ho být přibližně stejné množství jako šťávy, funguje jako konzervant. Vše metlou dobře promícháme.
    7. Sirup přelijeme do čisté sklenice a uchováváme v lednici, kde vydrží až 4 měsíce.
  • Bezinková šťáva na léčivou kůru chronických bolestí. Bylinkáři Janča a Zentrich radí: Vymačkanou šťávu převaříme a smícháme s tvrdým alkoholem, obvykle vodka nebo brandy. Na 850 ml šťávy se přidá 150 ml tvrdého alkoholu a špička nože kyseliny citrónové. Ve sklenicích sterilizujeme 15 minut jako běžný kompot. Denně konzumujeme 8-10 lžic po dobu dvou až tří týdnů.

List a kůra černého bezu

Listy bezu se sbírají na jaře a dají se využít na suché nebo mokré zábaly. Suché zábaly se osvědčily při revmatu. Pokud se listy rozdrtí až pustí šťávu, mohou i vytáhnout vodu z kolena. List ve formě čaje čistí krev a pokožku.

Kůra se dá sbírat po celý rok, ale je to poměrně pracné. Využívá se především pro výrobu tinktur, kde se dá zkombinovat s květem i listem.

Černý bez v přírodě

Pokud nemáte černý bez na své zahradě, tak nezoufejte. Je velmi rozšířený a jistě ho najdete v blízkosti lidských obydlí a cest. Mám dobře zmapované, kde bezy rostou, protože na jejich dřevě roste má oblíbená jedlá dřevokazná houba jidášovo ucho.

Jak poznat černý bez?

Černý bez je listnatý keř až strom. Kvete na jaře krémově bílým květenstvím. Na konci léta dozrávají tmavé fialové až černé bobule. V zimě černý bez poznáte podle zbarveného dřeva do světle žluté barvy. Dřevo černého bezu je často porostlé mechem nebo lišejníkem.

Určitě doporučuji si z černého bezu uvařit sirup z květů i bezinek. Nezapomeňte na tento rozdíl v názvosloví. Tento článek můžete sdílet na sociálních sítích nebo si ho poslat na email pomocí ikonek níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...