Šípky jsou ve zralosti zářivě červené plody růže šípkové (Rosa canina). Jejich účinky, především vysoký obsah vitamínu C, přitahovaly lidi už od pradávna. Předepisoval je už Hippokrates ve starověkém Řecku. V našich končinách najdeme první zmínky z herbářů již z 11. století. Sběr a sušení šípků byla na podzim tradiční činnost našich předků. Sbírali jich plné hrsti a léčivý čaj z šípků popíjeli po celou zimu jako ověřenou prevenci před onemocněními.
Nespornou výhodou šípků je, že jsou hojně rozšířené. Šípkové keře najdete ve městech, v parcích, na stráních, na okrajích luk, podél cest a silnic. Dejte si ale pozor na sběr šípků u frekventované silnice nebo u pole, kde se stříkají pesticidy.
Kdy a jak sbírat šípky?
Šípky sbíráme jakmile jsou plně vybarvené a tvrdé od konce srpna do října.
Šípky k sušení by neměly projít mrazem. Sbíráme sytě červené tvrdé plody, ideálně za slunného dne, kdy je jejich obsah vitamínu C nejvyšší.
Šípky sbíráme do košíku nebo do plátěné tašky. V igelitu by se mohly zapařit. Při sběru buďte opatrní abyste se nepopíchali o trny. Klidně si na sběr vezměte zahradnické rukavice. Šípky netahejte ze stopky, ale před stopkou je zlomte.
Šípky, které prošly mrazem jsou měkké, mají vitamínu C až o polovinu méně, ale dají se využít stejně dobře jako tvrdé. Měkké šípky jsou sladší a pro mě jsou výbornou pochoutkou za podzimních procházek. Vymačkávám si sladkou nakyslou dužinu přímo z utrženého šípku.
Sušení šípků na čaj
Nasbírané šípky doma přebereme a odstraníme nedozrálé, nahnědlé nebo jinak znehodnocené plody. Můžeme odstranit zbytky stopek a odříznout okvetí, ale není to nutné. Celé šípky pak opláchneme a necháme oschnout na utěrce. Máme několik možností jak sušit šípky. Sušení šípků by mělo být rychlé, aby si zachovaly nejvíce vitamínů a minerálů.
1. Sušení šípků v troubě
Šípky rozprostřeme v jedné vrstvě na plechu a sušíme ideálně v horkovzdušné troubě na 60 – 70 °C. Pokud nemáte v troubě větrák, nechte pootevřená dvířka s nějakou zátarasou, aby se šípky nespálily. Počítejte, že se takto budou sušit přibližně 4-8 hodin. Záleží na vašich podmínkách.
2. Sušení šípků v sušičce
Sušení v sušičce doporučuji ze všeho nejvíc. Celý proces sušení tak máte pod kontrolou. Teplotu sušení nastavte na 60 – 70 °C. Proces sušení bude probíhat zhruba 6 hodin, záleží na velikosti šípků i zvolené teplotě.
3. Sušení šípků na slunci nebo v domácích podmínkách
Nejlevnější, ale nejméně doporučovaný způsob sušení, je na slunci nebo doma. Pozvolné pomalé sušení šípků má za následek největší ztrátu vitamínu C.
Šípky si rozložte do jedné vrstvy na tác, plech nebo jiné mělké nádoby. Pokud panují slunečné podzimní dny, můžete šípky přemístit ven na slunce, které urychlí celý proces sušení. V domácích podmínkách doporučuji šípky umístit na radiátor, poblíž topení, kamen nebo na slunný parapet. Před prachem je chraňte utěrkou. Sušit se budou zhruba 2 – 4 týdny.
Skladování sušených šípků
Aby si šípky zachovaly co nejvyšší kvalitu a obsah vitamínu C, skladujeme je zcela vysušené ve vzduchotěsné nádobě. Uzavíratelná sklenice bude to nejlepší. Skladujte je v suchu, temnu a ideálně v chladu. Zvládnou ale i skladování v pokojové teplotě. Ve špajzu nebo ve skřínce vydrží až dva roky. Po jednom roce skladování se ovšem jejich léčivé účinky snižují.
Příprava čaje ze šípků – 3 způsoby
- Běžná příprava šípkového čaje je odvarem z celých sušených nebo čerstvých šípků. Hrst šípků vařte na mírném ohni v půl litru vody zhruba půl hodiny. Před koncem varu zkuste šípky lehce pomačkat, aby se z nich uvolnilo více vitamínů a chuti. Dejte ale pozor abyste neprotrhli jejich slupku a neuvolnili tak chloupky, které se nacházejí uvnitř se semínky. Chloupky mohou být nepříjemně dráždivé při polknutí. Scezené šípky pak můžete vyvařit znovu až 4x s tím, že druhý a třetí nálev bývá nejkvalitnější.
- Pokud chcete zachovat co nejvíce vitamínu C, je možné nechat šípky louhovat ve vodě přes noc. Druhý den vše zahřejte asi na 90 °C, nechte 10 minut stát, sceďte a popíjejte. Chuť nebude tak výrazná jako při odvaru, ale dostanete z šípků více prospěšných látek.
- Je možné připravit nálev nebo odvar z drcených šípků. Vše ale pak musíte přecedit přes plátno a sítko, abyste se vyhnuli dráždivým chloupkům, které šípky obsahují.
Pokud čaj osladíte lžičkou medu a citronem, vznikne vám lahodný nápoj, který nikdo neodmítne. Čaj je vhodné podávat dlouhodobě. Posiluje imunitu a svým močopudným účinkem se uplatní při zánětech v oblasti močového měchýře.
Pokud vám to přijde až moc složité nebo prostě jen nemáte na přípravu šípkového čaje čas, tak je vždy možnost koupit si sáčkový šípkový čaj v nejrůznějších směsích.
Při přiměřené konzumaci mohou čaj užívat i těhotné a kojící ženy.
Léčivé účinky šípků
Šípky jsou pozoruhodné skutečně vysokým obsahem vitamínu C, sběr šípků se tak jednoznačně vyplatí. Podle druhu růže obsahuje čerstvá dřeň šípku 300 až 1200 mg vitamínu C ve 100 g. Zatímco pomeranč ve 100 g obsahuje „pouhých“ 50 mg.
Šípky dále obsahují beta karoten, vitamíny A, K a skupiny B, třísloviny, flavonoidy, pektin a 4% minerálu, z nichž polovinu tvoří draslík a vápník.
Šípky tedy uplatníme při:
- chřipce a nachlazení
- podpora trávení
- proti zácpě
- onemocnění ledvin a močového měchýře
- podpora srážlivosti krve
- posílení organismu
- urychlení rekonvalescence
Jak vidíte, sběrem šípků a jejich zpracováním můžete ušetřit nemalé peníze na vitamínové doplňky. Vitamín C ze šípků je navíc přirozenější pro náš organismus. Další tipy jak ušetřit se dočtete v Jak šetřit peníze a přírodu zároveň.
Oblíbené recepty ze šípků
Nejčastěji šípky zpracovávám na čaj, ale ráda jednou za pár let vyrobím i šípkový likér a sirup. Šípky jsou ale i blahodárné pro naši pleť. Přečtěte si návod na výrobu šípkového oleje na pleť.
Šípkový likér
Vydejte se na sběr šípků a vytvořte si výborný šípkový likér. Ještě se budete krotit jako já, abych dodržovala doporučené dávkování.
Suroviny
- 1 l rozmačkaných čerstvých šípků (můžete je naklepat jako řízky)
- 1 l alkoholu (vodka, pálenka)
- 500 g cukru
- 1,5 l převařené vody
Postup
Rozmačkané šípky zalijeme alkoholem a necháme macerovat 14 dní za pokojové teploty. Po 14 dnech vše přecedíme přes plátno a alkoholový macerát doplníme cukernatým roztokem z cukru a vody. Pijeme 1 skleničku denně.
Šípkový sirup
Šípkový sirup je velice chutný způsob zpracování šípků. Doporučila bych jeho užívání hlavně pro děti, které nepřijímají dostatek vitamínu C z ovoce a zeleniny. Lžička syrupu pokryje půlku denní dávky vitamínu C pro děti.
Suroviny
- 4 hrnky šípků
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
Postup
Šípky umyjte a odřízněte suché okvětí. V hrnci nechte dojít k varu 2 hrnky vody. Jakmile se voda začne vařit, přidejte šípky a nechte to probublávat za mírné teploty. Po 20 minutách vidličkou zkontrolujte, jestli jsou šípky dostatečně měkké. Pokud ano, slejte obsah hrnce do sítka s gázou. Lžící se snažte šípky rozmělnit a vytlačit z nich veškerou šťávu. Po vystydnutí vše v gáze ještě vymačkejte dlaněmi. Vymačkanou šťávu zahřejte znovu na plotně a přidejte dva hrnky cukru. Sirup důkladně promíchejte, stáhněte z plotny a přidejte lžící citrónové šťávy. Vzniklý sirup přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici kde vydrží až 6 měsíců.
Zdroje:
RICHTÁROVÁ, Eva. Bylinky: zdraví z přírody. [Ludgeřovice]: Pali, c2012. ISBN 978-80-87389-17-1.
JANČA, Jiří a Josef Antonín ZENTRICH. Herbář léčivých rostlin. Ilustroval Magdalena MARTÍNKOVÁ. Praha: Eminent, 1998. ISBN 80-85876-45-0.
To je jako byste chtěli upéct kuře rychle a dali ho do trouby na 2 minuty na 500 stupňů. Kůrčička nejspíš bude pěkná, ale uvnitř bude něco, co nechcete. Tak samo je to s vitamíny na 70 stupňů 6 hodin. Šipky budou proschlé, ale získáte jen zbytečnou hmotu. Pokud opravdu chcete zachovat šipky s vitamíny, nad 40 stupňů takto nesušte.
Dobrý den, čerpám z herbáře dvou velkých bylinářů Janči a Zentricha. Moc si jich považuji, a tak jsem se přiklonila k jejich radě šípky sušit na vyšších teplotách a rychle. Nicméně máte pravdu, že toto téma víří diskuze už nějakou dobu a je spousty zdrojů tvrdící, že ideální je volit teplotu do 50 °C.