Recepty Zahrada

5 nejoblíbenějších receptů jak zpracovat cukety na zimu

cuketové zelí

Lámete si hlavu jak zpracovat cukety na zimu? No známe to asi všichni, jakmile cukety začnou plodit, rychle rostou a začnou se hromadit. S pomocí těchto 5 receptů a návodů, si cukety hravě a hlavně chutně zpracujete na zimu.

Cuketové zelí

A začneme hned zostra. Díky tomuto receptu se hravě zbavíte hromádky cuket. Cuketové zelí chutná naprosto báječně, téměř nepoznáte rozdíl od klasického zavařeného zelí. Pokud se vám zelí nedaří pěstovat podle představ jako mně, tak tohle je recept pro vás.

Suroviny:

  • 4 kg cukety (oloupané a vydlabané)
  • 6 středních cibulí
  • 500 ml lihového kvasného octa
  • 500 g cukru
  • 50 g soli
  • 2 lžíce kmínu

Postup:

Cukety oloupeme, vydlabeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte k nastrouhané cuketě do mísy. Přidejte zbylé suroviny a pečlivě promíchejte. Směs nechte alespoň 30 minut odstát a poté plňte i se šťávou, kterou cukety pustí,

do čistých zavařovacích sklenic. Vše sterilizujte po dobu 20 minut na 80°C. Při přípravě zelí je dobré na sádle osmahnout trochu cibule, přidat zelí ze sklenice a podusit.

...

Kvašená cuketa

Cuketa je výbornou univerzální zeleninou, kterou se vyplatí také kvasit. Kvašená cuketa nejen, že si zachová množství vitamínů, protože neprochází tepelnou úpravou, ale dokonce se stane ještě výživnější potravinou. Fermentovaná zelenina je nabitá prospěšnými probiotiky, a tak vám pomůže vyladit organismus v mnoha směrech. Jak na to?

Suroviny:

  • mladá cuketa
  • sůl
  • koření podle chuti (kmín, kopr, pepř, bobkový list, nové koření, tymnián, rozmarýn, česnek, cibule)

Nebojte se experimentovat a zkusit si hned několik variant. Cuketu také můžete zkombinovat třeba s mrkví nebo paprikou.

Postup:

Cuketu nakrájejte buď na tenké plátky do 0,5 ml nebo na cuketové hranolky. Převařte si litr vody, do kterého přidáte lžíci a půl soli. Mezitím nakrájenou cuketu prokládejte ve větší sklenici nebo kvašáku s kořením podle vaší chuti. Pro co nejpodobnější chuť okurkám doporučuji kopr. Cukety pak zalijte teplou, ne horkou, osolenou vodou. Cukety by neměly být nad hladinou, kde se mohou začít kazit. Můžete si pomoct vinným listem, který zatížíte třeba menší sklenicí, která se vám vejde do hrdla.

Uložte je do teplé místnosti, kde budou několik dní kvasit. Počítejte s tím, že kvašením se zvedá hladina, proto je dobré pod sklenici dát talíř. Ukončení procesu fermentace poznáte tak, že se ve sklenici přestanou tvořit bublinky. Pak cukety i s lákem přendejte do menších sklenic a skladujte v lednici.

jak zpracovat cukety
Mladé cukety jsou nejchutnější

Cuketová čalamáda

Tuhle čalamádu si zamilujete. Pochutnáte si na ní jako přílohu místo okurek nebo červené řepy k vaším oblíbeným jídlům. Případně ji využijete jako základ pod maso.

Suroviny:

  • 2 kg cukety
  • 500 g červené papriky
  • 250 g mrkve
  • 250 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g cukru
  • 1 dl oleje
  • 50 g soli
  • 1 dl octa

Postup:

Cukety oloupejte, vydlabejte a společně s mrkví nastrouhejte nahrubo. Papriku a česnek nakrájejte na plátky a cibuli na kolečka. Vše promíchejte v míse společně s octem, solí, cukrem a olejem a nechte odležet alespoň jednu hodinu. Poté plňte do sklenic a sterilizujte 25 minut na 80 °C.

Sušená cuketa

Cuketa se velmi dobře suší na slunci i v sušičce. K sušení lze velmi dobře využít i větší cukety. Můžete je oloupat, ale není to nutné. Nakrájejte je na asi 0,5 cm plátky. Ty pomocí jehly navlékněte na nit a sušte za parných dnů zavěšené venku na slunci. Případně plátky poskládejte na sušící sítě nebo do sušičky, kde navolíte 50-55°C.

Správně usušené plátky by měly při rozlomení praskat. Můžete je skladovat v dobře uzavřené sklenici nebo jiné nádobě (mně se také osvědčují plastové pytlíky se zip zapínáním). Využijete je tepelně zpracované v polévkách, omáčkách, nádivkách atd. Postupujte s nimi v přípravě stejně jako se sušenými houbami. Budou chutnat jako čerstvé.

Cuketová mouka

Dobře usušené cuketové plátky pak můžete najemno rozmixovat a vznikne vám cuketový prášek, který se dá využít na zahuštění polévek a jiných pokrmů. Ideální pro lidi alergické na lepek.

Mražená cuketa

Nejjednodušším způsobem jak zpracovat cukety na zimu je ji zamrazit. Cuketu oloupejte, u větších plodů vydlabejte vnitřky a nakrájejte na kostičky. Ty se vyplatí mrazit rozložené na plechu, tak aby se vzájemně nedotýkaly. Jakmile budou kostičky zamražené, můžete je v mrazáku uložit společně. Takto k sobě nebudou přilepené.

Doufám, že nějaký recept vyzkoušíte a dáte mi vědět, jak vám chutná. Článek můžete sdílet na sociálních sítí nebo si jej poslat na email. Budu také ráda na vaše osvědčené typy jak zpracovat cuketu v komentářích.

Ať to roste!

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...