Vypěstovali jste si svá semínka a chcete si vyzkoušet jak dobře klíčí? Máte semínka s prošlou dobou expirace a je vám líto je vyhodit? Ověřte si klíčivost jakýchkoliv semínek ještě před výsevem naostro. Můžete se tak vyvarovat zklamání z nevyklíčených rostlinek na záhoně. Takové zklamání je velmi frustrující, protože některá semínka klíčí i několik týdnů, vegetační doba rostliny zůstává stejná a čas neúprosně běží.
Klíčivost semínek
Některá semínka zeleniny si udrží svou klíčivost dlouhé roky. U dýní, cuket, melounů a okurek to může být až 10 let. Košťáloviny, ředkvičky, řepa, hrách, rajčata a papriky mají klíčivost okolo 5 let. Kratší životnost 2-3 roky mají semínka mrkve, petržele a pastináku. Pouhý 1-2 roky si uchovají klíčivost cibule, pór a pažitka. Prohlídněte si přehlednou tabulku životnosti semen zde. Máte tato semínka víc než rok? Zkuste s nimi test klíčivosti.
Jak sazenice správně předpěstovat se dočtete zde.
Klíčivost semen se odvíjí od správného skladování
Semínka skladujeme dokonale suchá v temnu a chladu, tím jim zaručíme co nejdelší životnost. Uchováváme je v uzavřených skleněných nádobách nebo v pytlících. Pokud již vyschlá semínka zmrazíme, jejich klíčivost se protáhne na dlouhé roky.
Test klíčivosti krok po kroku
- Na talířek, mělkou misku nebo tác rozprostřeme savou papírovou utěrku, ubrousek nebo buničinu a navlhčíme rozprašovačem.
- Odebereme si vzorek testovaných semínek. Čím více jich použijeme, tím lépe, výsledek tak bude přesnější. Počet se pohybuje od 10 do 100. Čím menší semínka jsou, tím větší počet volíme. Všechna semínka rovnoměrně rozprostřeme na povrch a znovu navlhčíme rozprašovačem. Větší semena jako hrách nebo fazole je možné zatlačit do vlhkého písku nebo buničiny, aby byla v lepším kontaktu s vodou.
- Talířek ještě můžeme překrýt potravinovou folii nebo mikrotenovým sáčkem. Na vrch udělejte pár dírek, aby se Vám v misce netvořila plíseň.
- Vše umístíme do stálé pokojové teploty okolo 18-20 °C. U teplomilné zeleniny teplotu zvýšíme na 20-25°C. Semínka rajčat nebo paprik tak umístíme blíže k topení.
- Savý papír nebo buničinu udržujeme stále vlhkou, semena kontrolujeme každý den. Nyní máme přibližně 3-14 dní, kdy semínka klíčí. Čas klíčení se odvíjí od druhu rostliny, viz tabulka níže.
- Když jsou klíčky několik milimetrů dlouhé, provedeme vyhodnocení testu. Pokud vyklíčilo 10 semen z 10, máme 100% úspěšnost a semínka jsou v té nejlepší kondici. Vše nad 75% je velice uspokojivé. Vše okolo 50% je již horší. Taková semínka je možné na výsev použít, ale budeme jich muset vysít více, abychom zabránili prázdným místům na záhoně. Jakmile je klíčivost pod 50%, zvážíme nákup nového osiva.
Tabulka klíčivosti semen zeleniny s optimální teplotou a délkou klíčení
Vytvořila jsem tabulku, kde je vidět doba klíčení semen různých druhů zeleniny. Prosím, berte na vědomí, že optimální teplota je taková teplota, kdy vyklíčí největší procento semen za nejkratší dobu. Pro praktické výsevy je potřebná nižší teplota.
Plodina | Minimální teplota pro klíčení ve °C | Optimální teplota pro klíčení ve °C | Doba klíčení za optimálních podmínek |
---|---|---|---|
Brokolice | 15 | 18-24 | 5-10 dní |
Celer | 5 | 22-24 | 7-14 dní |
Cibule | 1 | 22 | 6-14 dní |
Cuketa | 15 | 24-30 | 7-14 dní |
Dýně | 15 | 22-26 | 7-10 dní |
Fazole | 15 | 24-26 | 7 dní |
Hrášek | 5 | 20-23 | 7-14 dní |
Kadeřávek | 22 | 22-24 | 5-14 dní |
Kedlubna | 5 | 22-24 | 4-10 dní |
Kukuřice | 10 | 24-30 | 5-10 dní |
Květák | 5 | 18-24 | 4-10 dní |
Lilek | 15 | 24-30 | 6-12 dní |
Mangold | 5 | 22-26 | 4-14 dní |
Meloun | 15 | 24-30 | 7-14 dní |
Mrkev | 5 | 22-26 | 12-15 dní |
Okurka | 15 | 20-30 | 3-10 dní |
Paprika | 15 | 26-30 | 8-14 dní |
Pastinák | 1 | 18-20 | 14 dní |
Petžel | 5 | 22 | 14-21 dní |
Pórek | 5 | 21 | 7-14 dní |
Rajče | 10 | 24-26 | 6-14 dní |
Růžičková kapusta | 20 | 20-24 | 5-10 dní |
Ředkvička | 5 | 18-22 | 4-7 dní |
Řepa | 5 | 24 | 4-14 dní |
Salát | 1 | 22 | 3-10 dní |
Špenát | 1 | 22 | 5-14 dní |
Tuřín | 5 | 20-22 | 5-14 dní |
Zelená Hořčice | 1 | 22 | 5-10 dní |
Zelí | 5 | 22-26 | 4-10 dní |
Tabulku s procentuálním vyklíčením semen za vlivu různých teplot najdete zde.
Klíčení zdar!